HULA


** LA DANSA INDIGENA DE HAWAII **El Hula és més que una dansa, és l´expressió de la forma de vida i els costums dels pobles hawaiansEl hula s´acompanya de càntics que expliquen històries que ens apropen a la seva cultura més ancestral. Els cants expliquen el que la dansa interpreta amb els moviments de mans i peus, acompanyant també al ritme dels instruments que hi participen, formant una coreografia.El Hula va néixer com a una forma d´adorar als déus, aquesta dansa  amaga una gran profunditat i transmet els valors humans i espirituals de Hawaii. Tant els homes com les dones ballaven i ballen Hula. A Hawaii, l´aprenentatge del Hula demana una forta dedicació i disciplina basades en els valors dels ancestres.


Es diu que: “ Hula és el llenguatge del cor i es tradueix en el cor de qui ho balla”

Conté  el llenguatge universal dels èssers humans (l´amor) per  aquest motiu crea un gran interés a tothom que s´endinsa en la seva pràctica.

La pràctica del Hula aporta la integració de les diferents parts que compossen l´existencia humana. La dansa és el resultat de tot un treball profund sobre la part física, mental, emocional i espiritual. (Aquest és el gran benefici de la seva pràctica) encaminar-se  a través del ball cap a la humilitat elevant l´ànima. 


El Hula convida a la persona que ho balla a trobar-se amb aquestes parts que la portarán a l´expressió real i autèntica del que aquesta dansa és en essència.Existeixen dos estils de Hula :

* HULA  KAHIKO*

És la dansa ancestral creada pels polinesis. Dins aquest estil es troben diversos tipus de Kahiko on els ballarins ballen amb diferents instruments que transmeten el significat de cada dansa i el seu sentit ritualic. El Kahiko és l´estil de dansa dedicada a venerar als déus. S´acompanaya de càntics ( Mele) i instruments de percussió com: l´IPU HEKE i el PAHU. Es caracteritza pels moviments de cames i mans que expliquen una història.
Normalment el vestuari utilitzat per interpretar aquest estil és una faldilla anomenada PA´U. També llueigen vestuaris confeccionats amb fibres naturals…


* HULA  AUANA *

Aquest és un estil modern influït per occident. L´Auana explica històries sobre la vida quotidiana, relats sobre les deesses Pele, Laka... sobre la realesa, etc… dins aquest estil també es troben diferents tipus d´Auana alguns acompanayats per diferents instruments.
El HULA AUANA es caracteritza pels moviments suaus, elegants i seductors. La mirada, el moviment ondulants de cadera i les mans són els que descriuen la història. En la composició de la música en l´Auana els músics utilitzen instruments de corda, com l´Ukulele…
El vestuari  amb el qual les dones  interpreten aquest estil sol ser un vestit . El cabell recollit i adornat amb un tocat de flors naturals.

Es pot trobar El LEI ( Collaret de flors naturals) acompanyant al vestuari als diferents HULA.